Как да изберем правилният сватбен фотограф. Разяснение относно стиловете на снимане.


Стилове в сватбената фотография




Тази статия цели да разясни разликите между стиловете в сватбената фотография. Ако нямате 4 мин 24 сек погледнете най-долу за да разберете как снимам аз :)
 По-кратък вариант на статията можете да прочетете на моя сайт.






(снимка на къщи,   1826 г.)

Фотографията съществува от близо 200 години. Първата снимка е направена през 1826 и е отнела 8 часа!
 Всъщност най-старата снимка е отпреди 2000 години – плащеницата на Исус Христос , която се пази в Торино. Учените все още не знаят как се е запечатал образа върху плата, но явно е че при възкресението ликът на Исус е трансфериран върху наметалото. Интересна е и 3D въстановката на това как е изглеждал Христос( виж филма на History Channel).



И така нека започнем със стиловете:




Традиционен 


Този стил е най-старият и един от най-красивите. Наричан още и класически, той датира от ранният 19ти век. Много популярен и до днес, но като че ли малко изостанал с времето. Фотографите снимат традиционни пози, които са с вечна красота. Това гарантира, че и след 100 години снимката ще бъде естетически издържана. ( Хей, някои неща не подлежат на промяна).

Минусът е че позите са малко на брой и не отразяват цялостта на сватбения ден. Фотографът е заинтересован да снима само това, което може да продаде на клиента. Например, никой не би купил снимка на танцуващи гости за 35лв. Класическият стил беше популярен преди дигиталната фотография и клиента никога не получаваше негативите на филма. Да не говорим , че самият филм струваше доста пари , плюс часовете работа във фотолабораторията. Сега по-старите фотографи ввсе още снимат в този формат, като по-голяма част от печалбата им идва от продажбата на принтирани снимки.


* * *



Студиен


Това звучи много познато, нали? В България беше много разпространен до 80те години. Поради липса на добро време навън или красиви пейзажи – младата двойка се снима в студио. Позите са ясни, резултатът е качествен, но предвидим. Днес е много непопулярен.



* * * 





Стил изкуство

Това е по-горният традиционен стил, но сниман от перфекционисти. Представете си най-стилният фон, рокля и прическа – всичко изглежда като в приказките. Позата е изработена до съвършенство. Дори и пръстите на ръцете трябва да са поставени по специален начин. Прилича на протрет от класически художник. За някои клиенти и при красива обстановка е задължително да се направят няколко такива пози. Минусът е че отнема много време и стои неестествен за 21 век.


* * * 



Фоторепортерски ( Скрита камера)




Този метод на снимане, както много други започва в Щатите. Десетки вестникарски фотографи решават да изкарат по някои и друг долар като снимат сватби на частно през уикенда. Никой не им държи сметка за филма, а камерите им са Най-Най. Там даже има асоциация на сватбените фоторепортери и членовете й са задължени да снимат 100% непринудени пози ( а ла скрита камера).Фотографът работи с дълги обективи, за да снима отдалеч и ненатрапчиво. Често светкавицата е насочена пряко към лицата на младоженците ( Това е абсолютно е Не)

Като цяло ще получите страхотни снимки, които отряват цялото тържество - много спонтанни моменти и изблици на емоция. Негативната страна е че професионалите фоторепортери са специалисти в тяхната си сфера и в главата им няма много място за влюбени пози и романтика.

С две думи - -добър избор особено ако познавате някой приятел, който работа за вестник Марица и ше ви снима за без пари, но като цяло неговият опит е другаде. Все пак , когато те боли зъб не отиваш при гинеколог. Също фотожурналистиката не позволява почти никакъв Фотошоп, а сватбената фотография изисква добри познания на програмата за да се получи WOW ефекта. Всеки жанр има собствен начин за пост продукция – например фотосесия с младоженците се обработва по съвсем различен начин от същата сесия на младата двойка и тяхното бебе.

* * *




Артистичен

 

Този модел на снимане е като стилът Изкуство, но разликата е че е от 21 век - модерен, ефектен и оригинален. Много и различни атрибути могат да присъстват в композицията. От стара кола, до чадър, колело, ветрило, ралични любими пердмети и занимания на влюбените. Често такива снимки изглеждат спонтанни, но вярвайте ми двойката е отделила часове за цялата сесия. Фотографът има един или повече помощници, които се грижат за светлината, рефлектори и т.н.

гарантирано е че ще получите много красиви и модерни снимки, някои дори с чувство на хумор и закачка. За останалата част от тържеството не гарантирам, често фотографът дава всичко от себеси само за тази сесия. Мотивацията му е да има оригинални снимки, с които да попълни портфолиото си, докато останалата част от деня може и да „куца“. Тържественият ден е по-важен. В крайна сметка младоженците не са платени модели! Екстремният формат на този стил е когато фотографът ще пуска снимките в списание. Поне в Щатите има такива колеги, които публикуват реални сватби в този стил и всичко изглежда страхотно, но ясно си личи че сценировката е силно залегнала при фотозаснемането.

* * * 





Специални Ефекти


 Това според мен се подразбира, но нека обясня че тези ефекти все повече и повече могат да се постигнат след заснемането, при обработката с Фотошоп. Да изброя няколко – HDR, сепия или друго тониране, силно засилен контраст ( бялото е искрящо, а черното наситено), ретро стил а ла 70те или пък прегорели и намачкани снимки от 20те. Дигиталната фотография позволява всичко това доста лесно. Още по-добри резултати ще се постигнат ако предварително кажете на фотографа какъв ефект целите, за да предприеме той и специалният за това начин на снимане и позиране.

Абсолютно прегръщам този стил на обработка. В крайна сметка дигиталната фотография е невероятно изобретателна и позволява такава намеса и промяна на оригинала. Да натъртя – изисквайте оригиналите на снимките да са нормални, а като бонус да получите ефектите. Все пак последните подлежат на модата. Някой спомня ли си само преди 10на години колко популярни бяха фотосите, където всичко е черно бяло, а само букета е цветен.Сега това е демоде както и да го погледнеш.



 * * *  


Сватбена фотография от Пепи Иванов

Моят Стил




С годините съм изградил мой собствен стил и имам любими пози, които обичам да пресъздавам.
Това е нормално за всеки фотограф и затова е желателно да има по-голям избор от колеги, които да специализират в сватбената фотография. На първо място се старая да съм гъвкав към изискванията на клиентите си. Някои от тях имат много идеи и пози, които искат да уловя, а други нямат никаква представа.

Затова обичам да смесвам няколко стила. Най-често това са традиционния, фоторепортерския и артистичния. Като цяло сватбеният ден минава по следният начин:



от снимките ще са спонтанни, често заснети отдалеч. Ще има много емоция, усмивки сълзи , смях или каквото и да става на тържеството.


са традиционни портрети и класически пози, които е задължително да получите от всеки фотограф. В това число слагам всички снимки със семействата и роднините.


 са оригинални, съвременни и артистични пози с доза хумор.






 
    При след-сватбените сесии процента е 70% Артистичен и 30% традиционен. 



Всички права запазени. Copyspace 2013






Коментари

Популярни публикации